Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regeringens vindkraftssamordnare Stefan Lundmark om hur han ser på framtidens energikarta: ”Oerhört viktigt att vi får en jämn fördelning av vindkraft i hela landet”. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regeringens samordnare förutspår kraftig ökning: ”Det behöver byggas vindkraft i hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Markbygden utanför Piteå är Europas största landbaserade vindkraftspark. Fullt utbyggd ska den kunna leverera upp till åtta procent av Sveriges totala elkonsumtion. Men bara i Norrbotten kommer industrisatsningarna att kräva elenergi motsvarande fem sådana parker.

Industrisatsningarna i norr har kommit slag i slag och bara det senaste året har elbehovet ökat dramatiskt.

LKAB planerar en enorm satsning för att kunna framställa koldioxidfri järnsvamp. Bara den enskilda omställningen beräknas kräva 55 TWh el, jämfört med drygt 2 TWh el i dag.

– Vi kommer inte ensamma att klara av att få fram all den här elen, konstaterar Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Han berättar att bolaget ser satsningen som en möjlighet för samhället att förvalta.

– Och vi tror att vindkraft kan vara en ganska betydande del av lösningen.

– Ja, jag tror att vindkraften kommer att fortsätta växa kraftigt i norra Sverige, och den elen kommer att behövas här. Det behöver byggas över hela Sverige, konstaterar regeringens vindkraftssamordnare Stefan Lundmark.

Tar inte ställning till kärnkraft

Än så länge är det en av tre etapper i Markbygden som är utbyggd med ungefär 300 vindkraftverk. Byggnationer pågår hela tiden och om ungefär fem år är det meningen att hela vindkraftsparken ska stå klar med cirka 800 vindkraftverk.

Det här är Markbygdens vindkraftpark som ska stå klar år 2026. Foto: SVT

Ingen som SVT Nyheter har talat med tror att vindkraften i framtiden är hela lösningen. Vattenkraften är fortsatt mycket viktig. Allt fler talar om solenergi. Få talar om kärnkraft, som seglat upp i den politiska debatten under året. LKAB har ingen formell åsikt om kärnkraft.

– Vi tar som företag inte ställning till det ena energislaget mot det andra, det som är viktigt för oss är att energin är konkurrenskraftig och koldioxidfri, säger Anders Lindberg.

I klippet berättar regeringens vindkraftssamordnare hur han tror att energikartan kommer att ritas om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet