Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingvar Persson, ordförande för Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och -regioner (FSV), är glad och lättad över att den politiska pendeln i frågan om återbäring för framställning av förnybar energi tycks ha svängt kraftigt på senare tid. Foto: SVT

Vind- och vattenkraftkommunerna om opinionssvängningen kring återbäring: ”Äntligen!”

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till årsstämman för Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och -regioner (FSV) i Ånge torsdag och fredag står det klart att samtliga riksdagspartier nu är för återbäring till producerande kommuner.

– Det är så oerhört skönt efter alla dessa år, säger föreningens ordförande Ingvar Persson till SVT.

På dagordningen för FSV:s årsstämma står bland annat ”naturresursåterbäring inom vatten- och vindkraftsområdena”. Riksdagsledamöter och representanter för SKR (Sveriges kommuner och regioner) är inbjudna.

Frågan om ”pengar tillbaka” för de vattenkraftproducerande kommunerna i landet har drivits av föreningen sedan i slutet av 1990-talet. Sedan ett antal år tillbaka gäller återbäringskravet också vindkraften.

I många år har gensvaret från politiskt håll varit svagt, enligt föreningsordföranden Ingvar Persson.

– Så sent som för ett år sedan var det i stort sett bara Centern som stod bakom våra krav, säger han.

Pendeln svängde snabbt

Den senaste tiden har pendeln svängt snabbt. Vindkraften är en stor valfråga på många håll i landet och debatten om förnybara energikällor har i klimatkrisens och Ukrainakrigets spår blivit allt hetare.

En helt färsk enkätundersökning gjord av SVT visar att samtliga partier i Sveriges riksdag anser att någon form av återbäringssystem för vindkraftproducerande kommuner och regioner bör införas.

Regeringen har också beslutat om en snabbutredning i frågan.

– Trägen vinner, säger man ju, konstaterar en glad och lättad Ingvar Persson.

”Stärkta av beskedet”

– Vi har jobbat så hårt för detta i så många år. Det här beskedet gör att vi känner oss stärkta inför det fortsatta arbetet. Efter valet, någon gång i början av nästa år, ska vi uppvakta i riksdagen igen.

Är du överraskad över vändningen?

– Både ja och nej. Det är ju politik det handlar om och där kan förutsättningarna ändras över en natt, det har man lärt sig.

Fakta om Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och -regioner

FSV består av 32 kommuner och tre regioner med stor förekomst av vind- och vattenkraft, från Norrbotten i norr till Värmland i söder.

Föreningen verkar för återbäring av producerad vind- och vattenkraft, bland annat som kompensation för de ingrepp som görs när vatten- och vindkraftverk byggs och den påverkan de har på miljö och människor i närområdena. Men också för att sporra kommuner och regioner att säga ja till nya etableringar av anläggningar för de förnybara energikällorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.