Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Andersson (C), kommunalråd Sollefteå, hoppas på ett rejält tillskott – hör honom berätta i klippet: ”Ska synas i människors vardag”. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Stora förväntningar i Sollefteå på vindkraftspengar: ”Avgör framtiden för vindkraften”

Uppdaterad
Publicerad

Sista mars presenteras förslagen i en utredning som jobbat med att ta fram lösningar på hur kommuner ska ekonomiskt ersättas i samband med vindkraftsetableringar. Kommunalrådet i Sollefteå hoppas på rejäla tillskott till kommunkassan.

SVT har tagit del av förslag där utredarna skissat på hur både produktionsskatt och fastighetsskatt skulle kunna tillfalla kommuner som ger tillstånd till vindkraftsparker – en lösning som skulle innebära en rejäl förändring jämfört med idag.

Samtidigt är trycket stort på att Sveriges produktion av el kraftigt ska öka, och vindkraften anges som den mest effektiva lösningen just nu.

Tydlig frustration

Kommunerna i mellannorrland har redan ett stort antal vindkraftsparker, men frustrationen har varit tydlig över att just ersättningsfrågan inte har blivit avgjord ännu. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kravet från kommunerna: Pengar även för redan byggda vindkraftsparker. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.