Peace and Love i Borlänge 2012. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIXVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så satsar Peace & Love-festivalen på säkerheten

Publicerad

Under torsdagen drar musikfestivalen Peace and Love igång i Borlänge. En av de stora frågorna är hur det kommer att fungera med säkerheten runt festivalen.

– Vi kommer att forsätta att jobba med våra samarbetspartners, säger Perra Lundqvist som är säkerhetsansvarig på Peace and Love. Det innebär fältassistenter, kvinnojour, ungdomsmottagningen, polis och ordningsvakter.

Övervakar intern radiotrafik

Nytt för i år är också en sambandscentral som övervakar all intern radiotrafik från området och också kan hjälpa till att skicka och koordinera den hjälp som behövs.

– Vi kommer också att affischera ut ett trygghetsnummer här på området, om folk känner att de behöver komma i kontakt med till exempel sjukvård eller ordningsvakt så kan de göra det, berättar Perra Lundqvist.

TV: Se inslaget om festivalsäkerheten här

Inga kameror för Peace and Love

Vid de festivaler som redan genomförts i år har Bråvalla utmärkt sig med fyra anmälda våldtäkter och 23 andra sexövergrepp – trots stark bevakning, medan Putte i Parken i Karlstad genom kameraövervakning minskade antalet anmälda sexövergrepp från nästan 40 förra året till bara två i år.

LÄS ÄVEN: Peace and Love satsar extra på säkerheten

Men Peace and Love satsar inte på kameror, trots att tre sexuella övergrepp och en våldtäkt anmäldes förra året.

– Nej, säger Perra Lundqvist, vi bedömer att vi har personal ute, vår egen och våra samarbetspartners. Det är ett mer effektivt sätt.

LÄS MER: Så blir vädret under Peace & Love

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Peace and love

Mer i ämnet