Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Lilla Sportspegeln hem till Ferry Svan och se hur en vanlig dag kan se ut för ett timbersportproffs – ”Det går undan” Foto: SVT

Så ser Ferry Svans träningsdagar ut – följ med hem till timbersport-proffset i Vansbro

Uppdaterad
Publicerad

Han kommer från en riktig idrottfamilj, men har valt en sport som ingen i familjen hållt på med. Följ med hem till timbersport-proffset Ferry Svan i Vansbro.

Timbersport kom till Sverige 2008, även om inte så många kände till sporten då. När Ferry Svan från Vansbro, då 20 år gammal, vann junior-VM 2017 fick fler upp ögonen.

– Sporten har ju blivit väldigt mycket större sedan jag började. När jag vann junior-VM blev det mycket mer pådrag både i media och i intresset, säger han när Lilla Sportspegeln träffar honom hemma i Vansbro.

Nu lever han som proffs i och har bland annat tagit en fjärdeplats i individuella VM och ett europeiskt rekord.

Valde en egen sport

Ferry är onekligen uppvuxen i en familj där idrotten har varit central. Skidor har alltid varit en självklar del med en pappa som heter Gunde Svan, men Ferry satsade först på motorcross innan han landade i timbersport, som ingen annan i familjen hållit på med.

– För min del var det lite skönt. Då kan inte föräldrarna sporten och vet bäst, utan man måste lära sig tillsammans. Det kan vara en fördel, samtidigt som det kan vara en nackdel för då har ingen någon kunskap, säger han.

I videon: Följ med Lilla Sportspegeln hem till Ferry Svan och se hur en vanlig dag kan se ut för ett timbersportproffs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.