Foto: Sofie Lind, SVT / Kinstick

Så ska de nya broarna i Oxberg se ut – danskt bidrag vann

Uppdaterad
Publicerad

Efter en internationell tävling som Trafikverket utlyst, så står det nu klart hur de nya överfarterna över Österdalälven ska se ut. En bro blir till exempel två.

Bron i Oxberg byggdes i slutet av 1800-talet men tvingades hastigt stängs år 2016 då stora skador upptäcktes. År 2017 byttes den snabbt ut mot en tillfällig bro där både järnvägs- och biltrafik kunnat gå. Men bron i pansar byts ska byta ut helt i framtiden.

Dels så ska en separat vägbro byggas drygt 80 meter uppströms från den gamla järnvägsbron. Den gamla bron – som stått på platsen sedan 1899 – ska också den bytas ut och förhoppningsvis bli ett nytt landmärke. Den nya designen har nämligen tagits fram av Trafikverket genom en internationell tävling.

Förhoppningen är att den nya vägbron ska börja byggas år 2024 och järnvägsbron år 2026. Bygget av själva broarna beräknas kosta 75 miljoner kronor, enligt Trafikverket men då är inte utbyggnation av vägarna inräknat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.