Christina Hallin, polisens presstalesperson, tipsar om hur man kan minska risken för att drabbas av inbrott. Foto: Henrik Kilefors /SVT

Så skyddar du din bostad mot inbrott

Publicerad

De flesta bostadsinbrott drabbar villor och tjuven tar sig oftast in genom att krossa ett fönster eller bryta upp en dörr. I klippet ovan berättar polisens presstalesperson Christina Hallin vad man kan göra för att minska risken att bli drabbad och vad som ökar chansen att få tillbaka sakerna som stulits.

Polisen brukar dela in inbrottstjuvarna i tre kategorier:

• Internationella stöldligor (som står för ungefär hälften av alla bostadsinbrott)

• Lokala inbrottstjuvar (som ofta vill finansiera ett missbruk)

• Ungdomskriminella

– Vi kan se att de mer organiserade ligorna rekognoserar på ett annat sätt. Är det en lokal brottsling som behöver snabba pengar brukar de inte vara lika noga med planera inbrottet, säger Christina Hallin.

De är väldigt få bostadsinbrott som leder till att en misstänkt person åtalas. År 2017 låg uppklarningsprocenten strax under tre procent, enligt Brottsförebyggande rådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.