På äldreboendet Vinstragården i Hedemora gör personalen allt de kan för att skydda sina boende mot värmen Foto: Maria Holmin

Så skyddas de äldre på boendet mot hettan

Publicerad

SMHI har varnat för höga temperaturer flera dagar i rad i bland annat Dalarna. När värmen är så här stark och ihållande innebär det en ökad påfrestning på kroppen. Till de grupper som är särskilt känsliga för värmen hör de äldre. På äldreboendet Norden i Hedemora gör man allt för att skydda de äldre mot hettan.

– Man ska tänka på att kyla ner kroppen så mycket som möjligt. Skölja handleder med kallt vatten, att fötterna får svalka.  Man kan även blöta ner frottehanddukar med kallt vatten och lägga över nacken, för att kroppen ska känna svalka, säger Terese Sörbergs, enhetschef på Vinstragårdens äldreboende i Hedemora.

”Otroligt viktigt med mycket vätska”

– Vi har AC-flläktar på varje avdelning. Vi håller våra boende inne just nu när det är så varmt. Men om man väldigt gärna vill komma ut får man naturligtvis det, säger Eva Wahlström, enhetschef på Nordens demensboende.

– Det är otroligt viktigt med mycket vätska, att alltid ha ett glas framför sig så att man blir påmind om att dricka. Som personal får man påminna hela tiden, fortsätter hon.

Bra med flera alternativ till vatten

Terese Söderbergs säger också att det är bra att de äldre kan inta vätska på annat sätt än att bara dricka vatten.

– Man kan ha glasscafé till exempel. För man blir ganska trött på att bara dricka vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer