Dalarnas kommuner resonerar olika kring möjligheten till distansstudier för högstadieelever. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så tänker Dalarnas kommuner kring distansundervisning för högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas kommuner väljer att göra på olika sätt för högstadieeleverna när terminen startar efter jullovet. Vissa kommuner kommer att ha distansundervisning, andra har eleverna på plats som vanligt och andra har kommit på andra lösningar för att undvika trängsel. Se är hur din kommun gör.

På måndag blir det möjligt för högstadieskolor att i viss utsträckning använda sig av distansundervisning under vårterminen, för att minska trängsel i lokaler och kollektivtrafik.

Enligt Folkhälsomyndighetens generalsekretare Johan Carlson bör beslutet att stänga skolor ses som en sista utväg, men i det allvarliga läge som nu råder har man varit tvungen att öppna för alla tänkbara åtgärder.

Nedan kan du se hur din kommun tänker kring att införa distansstudier för högstadieelever:

Avesta

I Avesta kommer årskurs åtta och nio få undervisning på distans varannan vecka under fyra veckor framåt. Det gäller på samtliga högstadieskolor med start på tisdag.

– Syftet är att minska antalet elever på högstadieskolorna. Det är annars svårt att undvika trängsel i korridorer, matsal och skolskjuts. Under flera veckor har vi haft en ganska omfattande smittspridning i Avesta, säger Jerker Olofsson, skolchef. 

– I huvudsak kommer eleverna ha lektioner efter schema – det är inriktningen.  

Borlänge

Borlänge kommuns kommunala grundskolor kommer inte att gå över till distansundervisning, uppger skolchefen Ulrika Forssell.

Falun

Gustaf Malmberg, grundskolechef: “Vi kommer att köra skolan som vanligt på måndag – vi känner inget behov av distansstudier som det ser ut nu. Vi har en dialog med Smittskydd Dalarna och om de ser att det blir utbrott på skola så får vi agera. Vi har haft strösmitta men klarat oss bra på grundskolenivå. Vår utmaning har varit bemanningen, med ett ansträngt personalläge, i och med hushållskarrantän och annat.  

Gagnef

I Gagnef går man inte över till distansstudier utan drar igång skolan på plats på måndag.

– Vi behöver säkerställa att det inte blir så mycket elever i korridorerna samtidigt och sprida ut lunchen. Fler elever får äta i klassrummen. Vi ser också över det här med raster så att man har olika tider, säger Jan Wiklund (M), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Enligt honom har man inte haft någon stor smittspridning under hösten på skolorna.

– Våra skolsköterskor var i kontakt med smittskydd och rekommendationen där är att vi inte ska stänga utan hålla öppet. Men vi håller kontakt med smittskydd och följer utvecklingen. 

En annan ändring är att de elever som haft vissa ämnen på andra skolor nu kommer att ha den undervisningen digitalt.

– De ska vara på sin hemmaskola hela tiden, säger Jan Wiklund.

Hedemora

Efter regeringsbeslutet under torsdagen ställer Vasaskolan i Hedemora till viss del om till fjärrundervisning för årskurs 8 och 9.

Att ett stort antal elever pendlar in från kommundelarna och att det varit svårt att undvika trängsel ska vara grunden till beslutet. Årskurs 7 berörs inte, utan kommer fortsättningsvis studera på plats i skolan. Likaså elever i grundsärskolan.

Elever som har fjärrundervisning kommer att erbjudas matlådor. Matlådor kommer att kunna beställas genom en e-tjänst.

Leksand

I Leksand kommer årskurs nio vara på plats i skolan medan årskurs sju och åtta har varannan dag hemma och varannan dag i skolan.

– Vi vill att niorna ska vara i skolan så att de får hjälp de behöver för att komma in på gymnasiet. Vi behöver lägga krutet där så att de får bästa möjliga chans, säger Annica Sandy Hedin, avdelningschef för grundskolan.

– 7:or och 8:or kör varannan dag och då har vi hela tiden en årskurs mindre i skolans lokaler. Det blir inte lika trångt i korridorer. De har undervisning helt enligt schema även när de är hemma, säger Annica Sandy Hedin.

Leksand har haft distansundervisning innan jul i två omgångar pga smitta bland personal och i en del klasser.

– Vi har inte smitta i dagsläget utan nu är det för att förebygga och undvika trängsel. Vi kommer också vädra klassrum, torka extra och göra ändringar i schemat för att minska trängsel.

Ludvika

Jessica Carlberg, verksamhetschef skola: ”Högstadieskolorna i Ludvika kommun kommer från och med terminsstart införa blandundervisning. Det gäller alla årskurser på högstadiet. Elever kommer som normalt få skolmat vid undervisning på plats, i övrigt kommer de som har behov av skolmat att erbjudas detta.”

Malung-Sälen

Sofia Söderström (S), ordförande barn – och utbildningsnämnden:  

“Vi ska ha ordinarie verksamhet så länge vi inte har några stora utbrott på skolorna. Vi fortsätter som vanligt nu. I mitten av oktober fram till höstlovet hade vi distansundervisning för Centralskolans elever och även 10 december fram till terminsslut på grund av smitta. Den sista gången var det framför allt personalen som var sjuka.”   

Mora

Högstadieskolorna går över till fjärrundervisning varannan dag. Beslutet träder i kraft den 13 januari och gäller Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola, det för att minska trängsel i skolmiljön.

Orsa

Definitivt beslut är inte fattat ännu, uppger skolchefen Christine Alexandersson, men man sitter med planering för att utreda hur trängseln ska minska på Orsas högstadieskola. Kommunen utreder hur man kan nyttja fler av kommunens lokaler samt dela upp klasser i mindre grupper då ambitionen är att undvika distansundervisning så långt det är möjligt.

Mer information kommer att kommuniceras ut på vår hemsida under fredagseftermiddagen, när beslut är fattat, uppger skolchefen.

Rättvik

Två årskurser per dag kommer att ha fjärrundervisning enligt ett rullande schema från och med måndag.

Delvis fjärrundervisning kommer att pågå fram till något annat meddelas.

Smedjebacken

Bergaskolans rektor Jonas Fors: ”Bergaskolan, som är en av två högstadieskolor i Smedjebacken, kommer inte att införa distansstudier vid skolstarten. Däremot håller vi möjligheten öppen att införa det med kort varsel. Vi har gjort andra förändringar som är ganska omfattande. Eleverna i respektive årskurs har fått hemområden så de inte möter varandra i vardagen. Klasserna har även fått hemklassrum. Alla elever får även nya skåp. Vi kommer genom detta att minska antalet möten mellan elever i skolan och vi kommer kunna ha mindre tätt mellan eleverna i kapprum och korridorer. Vi ser detta som insatser som ytterligare begränsar risken för smittspridning och hoppas att det räcker. I dagsläget är all personal friska och vad vi vet har vi ingen smittspridning kopplat till elevgruppen.

Fredrik Hedlund, rektor Kyrkskolan: ”Vi har precis fattas beslut om att starta upp denna termin på plats för vårt högstadium på Kyrkskolan”.

Säter

Viktoria Robertsson, biträdande sektorchef barn- och utbildningssektorn: “Läget just nu är att vi inte kommer inleda med distansstudier i nuläget. Vi har inget smittläge som gör att vi behöver vidta den åtgärden. Nu prioriterar vi att minska trängsel.

Det är bra att möjligheten att införa distansstudier finns men vi ser först och främst över möjligheten att minska trängsel nu. Till exempel genom att personalmöten kan ske på distans, att personalen inte fikar samtidigt. Man håller klasser åtskilda så att man inte blandar elever. Vi ser hela tiden över vad vi kan göra.”

Vansbro

Camilla Andersson, rektor på Vansbros högstadieskola Smedbergsskolan berättar att man kommer att ha någon variant av distansstudier.

– Vi håller på att se över nu exakt hur det kommer att se ut, men det kommer att bli någon variant för att minska antalet elever i lokalerna och i kollektivtrafiken. Vi kommer att köra alla tre årskurser, men inte 100 procent på distans utan vi kommer att varva enligt något schema som vi ska komma fram till, säger hon.

Kommunen kommer att erbjuda mat som kan värmas till eleverna, som måste beställas innan. Eleverna kommer att kunna hämta lunchen på närmsta grundskola, dvs Nederborg, Myrbacka, Bergheden och Smedbergsskolan. 

Älvdalen

Älvdalens kommun planerar idag inte att genomföra distansundervisning. Förvaltningschef Lars Lisspers: ”Vi tittar igenom våra åtgärder och risk- och konsekvensanalyser men i dagsläget arbetar vi för att alla barn ska kunna gå i skolan. Vi har frisk personal och friska elever, det är om det börjar fattas personal som det kan bli aktuellt. Vi har inte heller så många barn som åker kollektivt så att det skulle vara aktuellt av den anledningen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet