Kartbilden visar ett preliminärt inventeringsresultat från den 29 mars 2019. Familjegrupper är markerade som cirklar och revirmarkerande par som trekanter. Foto: Länsstyrelsen, Paul Kleiven/TT

Så tas kartorna från varginventeringen fram

Publicerad

Vad är det egentligen som visas – och inte visas – på kartorna över varginventeringen i Dalarna? Arne Söderberg, fältansvarig för rovdjur på länsstyrelsen Dalarna reder ut.

Enligt Arne Söderberg så tas kartorna tas fram av Viltskadecenter och hämtas från databasen Rovbase.

– Det är där vi lägger in all information, säger han.

Länsstyrelsen inventerar alla vargar men de som redovisas i kartorna som SVT Dalarna fått tillgång till, är familjegrupper och revirmarkerande par av varg. Det innebär att ensamma vargar kan förekomma i andra delar av länet utan att de visas på dessa kartor.

Varför visas inte de ensamma vargarna på de här kartorna?

– Eftersom beräkningen av vargstammens storlek går efter familjegrupper. Det är så Viltskadecenter valt att redovisa.

Spillning och urin som hittas under inventeringen genomgår genetiska analyser, dels för att få bekräftat att det verkligen är spår efter just varg.

– Men också för att ta reda på vilken varg det handlar om, och hur den rör sig över länet, säger Arne Söderberg på länsstyrelsen.

Än så länge är resultatet från den här säsongens varginventering preliminär. Ett säkert resultat beräknas komma i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.