Så vill psykiatrichefen minska på hyrläkarna

Publicerad

Medan andra landsting lyckats vända trenden och minska kostnaderna för inhyrd personal inom vården har Landstinget Dalarnas kostnader fortsatt att öka, särskilt inom psykiatrin.

– Vi har haft svårt under många år med rekrytering, säger psykiatrichefen Per Söderberg.

På tisdagen presenterade SKL, Sveriges kommuner och landsting, statistik över kostnaderna för inhyrd vårdpersonal. Nio av landstingen i landet har lyckats minska sina kostnader, medan Landstinget Dalarna hör till dom vars kostnader för hyrpersonal fortfarande ökar.

Den enskilda vård som genererat mest hyrkostnader i Dalarna är psykiatrin.

– Vi har haft svårt under många många år med rekrytering. En stor svårighet är att det är en lång framkörningssträcka för att bli specialistpsykiater, säger Per Söderberg, divisionschef vid psykiatrin i Dalarna.

Han säger också att det blir svårare eftersom alla landsting jobbar mot samma mål.

– Det här är ju en nationell strategi, att bli oberoende av hyrpersonal, så vi alla landsting och regioner jobbar med samma fråga vilket gör att det blir en kamp mellan varandra också, säger Söderberg.

I klippet ovan berättar Per Söderberg om vilka tre strategier man har för att minska på hyrläkarna inom psykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.