• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Regeringen har satt spiken i kistan – Sälen får inte stavas med e

Publicerad

I Malung-Sälens kommun finns 17 orter med namn som har efterledet sälen. Ordet sälen kommer av ordet sel som betyder fäbod. I en ansökan till Lantmäteriet för några år sedan önskade Malung-Sälens kommun att de 17 ortsnamnen skulle få ändrad stavning från efterledet -sälen till -selen. Detta då denna stavning, enligt kommunen, är vedertagen och används konsekvent på exempelvis skyltar, i kommunhandlingar och av kommuninvånare.

Men 2016 beslutade Lantmäteriet att avslå ansökan, bland annat med motiveringen att ”en stavningsändring skulle kunna ställa till med problem för utryckningsfordon och att stavningen -sälen är granskad och fastställd sedan snart 100 år tillbaka”.

Fäbodar – en levande realitet

– För Malungsborna är fäbodar en levande realitet och det hänger ihop med den lokala identiteten. Det är en stark lokal opinion om att namnet på de 17 stycken fäbodarna att stavas med e och inte med ä. Den hävdvunna beteckningen för fäbod är sel som kom långt före år 1919, då stavningsändringen gjordes i samband med publiceringen av generalstabskarta”, förklarar Malungsbon John-Christer Åhlander.

Ärendet överklagades

Ärendet överklagades till regeringen som i våras gjorde klart att man delar Lantmäteriets bedömning och avslog ärendet.

”Av handlingarna framgår att namnelementet – sälen med ä, har funnits på Lantmäteriets kartor i ca 100 år och ses av den anledningen ha vunnit hävd”, står det bland annat på beslutet. 

Starta klippet för att höra vad ortsborna själva tycker om stavningsproblematiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer