Borde sportlovsturister vara oroliga för smitta? Hör vad smittskyddsläkare Anders Lindblom säger om saken. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Sälen mest coronadrabbat i hela Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälen är i år den hårdast coronadrabbade kommunen i Dalarna. Ändå har tre gånger fler smittats där än den officiella statistiken visar.

– Vi ser en ökning i Sälen nu och det viktigaste är att vi kan hålla ner smittspridningen bland turisterna, säger Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Förra veckan konstaterades 51 nya fall av covid-19 i Malung-Sälens kommun. Enligt region Dalarna har därmed totalt 234 personer i Malung-Sälen smittats av covid-19 sedan mellandagarna och kommunen är den enda i Dalarna där smittotalen ökar för varje vecka.

I övrigt minskar smittan i länet.

Men enligt interna sjukvårdsuppgifter som SVT Nyheter Dalarna tagit del av, har totalt ytterligare 475 personer konstaterats smittade i Sälenområdet under samma period, från jul och nyår fram till förra veckan. Det handlar då om säsongsanställd personal eller andra som lämnat positivt coronatest i Sälen men som inte är folkbokförda i Malung-Sälens kommun. De fallen räknas inte in i den officiella kommunstatistiken trots att många av dem alltså arbetar och vistas där. 

Sedan mellandagarna har därmed omkring 700 personer eller mer än tre gånger fler smittats i området än som varit känt tidigare. Smittskyddsläkaren Anders Lindblom tycker ändå inte att sportlovsturisterna som väntas till Sälenfjällen från och med nästa vecka ska vara oroliga.

– Det är viktigt att de är i sin bubbla och begränsar sitt umgänge, säger Anders Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.