Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra smittskyddsläkaren Anders Lindblom om salmonellan som utbröt i Mora förra veckan. Foto: SVT, CHRISTINE OLSSON / TT

Salmonellautbrott i Mora – 40-tal insjuknade efter restaurangbesök

Uppdaterad
Publicerad

En restaurang i Mora stängde igen förra veckan på grund av att drygt 40 personer drabbades av salmonellabakterier.

– Det är inte så vanligt att man stänger restauranger på grund av smitta. Det händer inte varje år, säger Anders Lindblom, smittskyddläkare vid Falu Lasarett.

Det var när vårdcentralerna i Mora och Orsa började få in patienter med salmonellasmitta och detta anmäldes till Smittskydd som Hälsoskydd Mora kontaktades. En miljöinspektör åkte till den aktuella restaurangen för att ta prover. Det var Dalarnas Tidningar först med att berätta.

Restaurangen har öppnat igen

– Restaurangen valde själva att stänga igen medan de sanerade lokalen. Efter saneringen finns det ingen risk för smitta. Nu har restaurangen öppnat igen. Vi har ännu inte fått svar på alla prover, men utrymmet där smittan hittades används inte, säger Mia Bergman, Miljöinspektör och tillförordnad chef vid Hälsoskydd Mora till SVT Dalarna.

Fakta om salmonella

Visa

Salmonella är en magsjukdom som sprids via dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. De flesta får lindriga besvär som snabbt går över. En del kan få hög feber och diarré som varar i någon vecka. Det är viktigt att dricka mycket för att stoppa vätskeförlusten som diarréerna orsakar.

Symtom på salmonella:

För den vanligaste formen av salmonella tar det oftast en till tre dygn från det att du blivit smittad till att du blir sjuk. Sjukdomen börjar oftast akut.

Om du har salmonella är det vanligt med diarré, magont och feber.

Sök vård genast om något av följande stämmer på dig:

• Du har diarré och är mycket trött och svag.

• Du har blodiga diarréer.

• Du har diarré och samtidigt hög feber och frossa.

• Du har svåra magsmärtor.

Källa:1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer