Stoppsignal. Malung-Sälens kommunfullmäktige har beslutat att gymnasieförbundet ska läggas ned. Foto: SVT

Samarbetet om gymnasiet i Västerdalarna skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieförbundet mellan Malung-Sälen och Vansbro kommun läggs ned. Politikerna i Malung-Sälen har definitivt avgjort frågan och samarbetet skrotas nu.

– Det här är ett nederlag, men jag tror ändå att det är enda vägen, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Politikerna i Vansbro beslutade förra veckan att skjuta upp frågan om eventuell nedläggning av Västerdalarnas bildningsförbund som sedan tre år tillbaka är ett samarbete mellan gymnasieskolorna i Malung och Vansbro.

Kommunledningen där med Centerpartiet och Kristdemokraterna i spetsen, var då däremot helt inne på linjen att förbundet borde läggas ned, men blev då nedröstade av oppositionen.

Västerdalarnas utbildningsförbund

Beslut i kommunfullmäktige

På måndagskvällen beslutade däremot fullmäktige i Malung-Sälen att förbundet ska skrotas. Och då blir det så.

– Vi har inte kommit överens mellan kommunerna och då är det här det bästa. Men det är ett nederlag, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Politisk oenighet

Beslutet i Malung var dock inte enhälligt. Moderaterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet ville fortsätta samarbetet i en bantad form.

– Det här är inte bra för gymnasieskolorna. Det hade varit bättre att fortsätta, säger Pär Kindlund (C) i kommunstyrelsen.

Ekonomiska problem

Gymnasieförbundet har fått hård kritik från flera håll och det har brottats med stora ekonomiska underskott. Förbundet ska nu avvecklas genom en likvidation, något som både kan kosta pengar och ta lång tid.

Sedan ska skolorna fortsätta att drivas av respektive kommun.

– Tyvärr är det så att det kommer att bli kostsamt men jag tror att det här ändå sedan  kan bli bra. Vi har en bra gymnasieskola här i Malung-Sälen som vi ska värna om, säger Hans Unander (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerdalarnas utbildningsförbund

Mer i ämnet