Toppolitiker i Vansbro vill skrota gymnasiesamarbete

Uppdaterad
Publicerad

De styrande politikerna i Vansbro kommun vill nu skrota det hårt kritiserade samarbetet om gymnasieskolorna mellan Vansbro och Malung-Sälens kommun.

Det är för mycket osämja och då är det bättre att lägga ner kommunernas gemensamma förbund, menar de.

– Det enda raka är att vi går skilda vägar, säger Torsten Larsson (KD)

Fullmäktigemötet i Vansbro på tisdagskvällen blev lite av en ödesdag för det gemensamma förbundet som sedan några år styrt de båda gymnasieskolorna i Vansbro och Malung.

Västerdalarnas utbildningsförbund

”Har olika synsätt”

Ledningen för den hårt kritiserade gymnasieförbundet för Vansbro och Malung-Sälens kommun argumenterade för att samarbetet ska fortsätta.

Men toppolitikerna i Vansbro har nu fått nog.

– Vi har olika synsätt i Malung-Sälens kommun och Vansbro kommun. Det har inte fungerat bra så därför är det bättre att vi upplöser förbundet och fortsätter var och en för sig, säger Torsten Larsson (KD).

Vill lägga ner

Partiet styr nu kommunen tillsammans med bland annat det största partiet, centerpartiet.

– Vi kommer aldrig vidare. Vi har sedan 2016 sagt att vi ska ha gemensam syn och att det här ska uppfattas som en skola men det gör det inte, säger kommunalrådet Stina Munters (C).

Båda argumenterade för att gymnasieförbundet ska likvideras – alltså läggas ner.

Tre års försök

Det har varit mångmiljonunderskott som bara ökar, politiker som nekas ansvarsfrihet och osämja om hur de olika gymnasiutbildningarna i de två olika skolorna ska finansieras.

I snart tre år har kommunerna utan framgång försökt samsas för att göra en stark skola – men när de styrandes åsikter kom fram igår så togs ändå det första steget mot det som kan bli slutet.

– Vi kan inte fortsätta det här harvandet, säger Stina Munters (C)

– Vi kan inte fortsätta att utreda, att dra ut på processen, säger Torsten Larsson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerdalarnas utbildningsförbund

Mer i ämnet