Försvarsanläggningen är ett arv från beredskapstiden då den byggdes för att försvara Sverige från ett eventuellt angrepp från det tyskockuperade Norge. Men ingen militär aktivitet har bedrivits på platsen sen 70-talet.
Anledningen till att länsstyrelsen beslutade att utreda Särna skans som ett fornminne kommer sig av att ett grustäkt i närheten ville utöka sin verksamhet in på det nu betraktade fornminnets område.
Skyddat
Eftersom skansen nu är att betrakta som ett fornminne så är det också skyddat från exploatering.
Länsstyrelsens motivering lyder att skansen är ”ett titthål in i en militär aktivitet i ett för Sverige mycket kortvarigt, men viktigt, historiskt skede”. Skansen är dessutom välbevarad och ”i princip komplett”. Den är därför att betrakta som att ha ett högt kulturhistoriskt värde.
– 1940-talets krig såg helt annorlunda ut än dagens krig. Så här skulle inte en anläggning idag se ut. Den kan räknas som övergiven, ur bruk och omodern. Därför kan man göra Särna skans till fornlämning trots regeln (om att inget tillkommit efter år 1850 i regel ska betraktas som fornminne), säger Britt-Marie Hägerman arkeolog via Länstyrelsens Dalarnas län hemsida.