Räcker två nya sjuksköterskor för att ta ikapp vårdkön? Urologen svarar i klippet! Foto: Gunilla Wikström/SVT och Dan Hansson/TT

Satsning på prostatacancervården ska korta vårdkön

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna för prostatacancervård är för långa i Dalarna – det tycker den styrande majoriteten i regionen som nu skjuter till två miljoner kronor under 2021 för att korta köerna.

I projektet ingår att två nya sjuksköterskor ska anställas och en medicinsk sekreterare som kan se till att det görs en komplett registrering av alla cancerfall.

– Inom prostatacancervården måste vi korta ledtiderna, från misstanke till första besök, diagnos samt start av behandling, säger Sofia Jarl (C), ordförande i Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsnämnd enligt ett pressmeddelande.

I videoklippet hör du Kristina Jennische, sektionsansvarig på urologen i Falun, om hur långt hon tror att det här tillskottet kan räcka.

Fakta om prostatacancer:

  • Varje år upptäcks omkring 10 000 nya fall av prostatacancer.
  • Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. 
  • Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder.
  • I dag lever nästan 100 000 män i Sverige som har eller har haft prostatacancer.

Källa: cancerfonden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.