Satsningar på Dalabanan trots allt?

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av bråk om att upprusta Dalabanan så kan frågan vara på väg mot en lösning.

Om två veckor kommer Region Dalarna att ha ett möte med Trafikverket för att försöka bryta dödläget i frågan om upprustning av järnvägen mellan Dalarna och Stockholm.

Redan år 2009 skrevs ett avtal mellan staten, kommuner, länsstyrelser och regioner om satsningar på Dalabanan när det gäller sträckan Mora – Uppsala. Men det avtalet förklarades senare ogiltigt då en del av finansieringen skulle ske genom så kallade brukaravgifter – något som visade sig inte vara tillåtet på den här typen av järnvägar.

Dalarna – Dalabanan

”Avtalet gäller”

Från Region Dalarna har man dock hela tiden hävdat att avtalet gäller och efter ett möte med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd så är ordföranden för Region Dalarna Leif Nilsson (S) betydligt mer positivt inställd.

– Idag säger hon inte att avtalet är ogiltigt, säger Leif Nilsson.

Frågan ska lösas

Även chefen för Region Dalarna Göran Carlsson tolkar situationen mer positivt efter den senaste interpellationsdebatten där infrastrukturministern deltog.

– Jag tolkar det som att ministern uppmanar Trafikverket att lösa den här frågan tillsammans med oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalabanan

Mer i ämnet