Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Balansera behovet av semester med behovet av vårdpersonal på plats – hör Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör, om sommarbemanningen i Dalarna. Foto: Anders Hansson/ SVT

Semestrar inom Region Dalarna: Svårt men ändå något bättre än tidigare år

Uppdaterad
Publicerad

För att klara sommarbemanningen behöver Region Dalarna fortsätta att köpa sommarsemesterveckor av den personal som går med på det – i år får den som flyttar sin semester 20 000 kronor per vecka.

– Sommaren är alltid en utmanande period för hälso- och sjukvården men vi har jobbat intensivt med att planera för att hålla så mycket som möjligt öppet utifrån den bemanningssituation vi har, säger Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Då är personalbehovet störst

Nytt för året är att regionen analyserat behovet av vårdplatser som det sett ut vecka för vecka under föregående år, och utifrån det gjort en bedömning av när behovet kommer bli som störst och när det blir lättare att erbjuda semester.

Analysen visar trycket ser ut att bli som störst de två första veckorna i juli samt den sista veckan i samma månad.

Hyrpersonal behövs

Om analysen av vårdplatsbehovet slår väl ut kommer till exempel planerade operationer inte behöva gå ned lika mycket i omfattning som tidigare år – men hyrpersonal kommer ändå att behövas.

Dock blir omfattningen av hyrpersonal inte högre under sommaren än under normalsäsong.

20 000 kronor för en semestervecka

All personal som säljer semesterveckor till regionen kommer att få ersättning på 20 000 kronor per vecka och det betyder en höjning för alla.

Att köpa semesterveckor från personal som redan jobbat hårt ser dock inte regionledningen som en långsiktig lösning på svårigheterna att ge vårdpersonalen semester.

Alla kommer att erbjudas fyra veckors sammanhängande ledighet.

Hör hälso- och sjukvårdsdirektören berätta mer om semesterläget i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.