”Ser ingen framtid”

Publicerad

Sverige bästa backhoppare på herrsidan Alexander Mitz och även det största hoppet på damsidan Elina Knutsson väljer att lägga av med backhoppningen och riktar nu skarp kritik mot skidförbundet.

Sverige bästa backhoppare på herrsidan Alexander Mitz och även det största hoppet på damsidan Elina Knutsson väljer att lägga av med backhoppningen och riktar skarp kritik mot skidförbundet.

– Jag inser att det inte finns en organisation som håller måttet och sköter saker snyggt och rent, säger Alexander Mitz.

– Jag ser ingen framtid i organisation och jag har inte haft den stöttning jag velat ha. säger Elina Knutsson.

Både Alexander och Elina började med backhoppning i Falun i Holmens IF. Nu tynar klubben bort, från att ha varit Sveriges största backhopparförening finns i dag endast fyra aktiva kvar.

Behovet av fungerande ungdomsbackar varit skriande i många år. Och allt mer akut blev det sedan träningsbackarna på Kvarnberget dömdes ut för nära fem år sedan.

En stor del i stjärnornas beslut är att det inte finns en komplett anläggning i Falun. Ungdomshoppbackarna på Lugnet var en del i kampanjen för att få Skid-VM till Falun och internationella skidförbundet FIS har upprepade gånger betonat vikten av att de byggs.

Men idag tre år efter spadtagen finns fortfarande inget annat än en stor grop. De beräknade kostnaderna för backarna visade sig vara en glädjekalkyl och turerna var, när, hur och om backarna ska byggas har varit många.

Och nu har Sveriges backhoppare fått nog.

– Det är inte på grund av mig som det blivit så här, det är någon annan. Jag satsar 110 procent och är inte de i den andra änden villiga att göra det så får det vara, säger Alexander Mitz.

– Det känns jättetråkigt. Det är frustrerande och det är mycket känslor. Jag vill hålla på men sedan så är det någon del i mig som säger att det inte riktigt är värt det. säger Elina Knutsson.

Gävledala har utan framgång sökt skidförbundet under kvällen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer