Självförsvarskurs ska göra kvinnor tryggare

Publicerad

En Muay Thai-klubb börjar lära ut självförsvar för kvinnor i Ludvika och föreningen Stay Safe har börjat nattvandra.
– På senare tid har jag känt mig väldigt otrygg, säger Emeli Falk som är en av de tjejer som väljer att gå kursen i självförsvar.

Det är klubben Bamboo Muay Thai som nu erbjuder kurser i självförsvar för kvinnor från 11 år och uppåt.

Den bakomliggande orsaken till att man väljer att ordna kursen är för att det de senaste månaderna har varit flera våldtäkter i Ludvika.

– Vi kommer att lära ut lite tekniker man kan använda om man blir överfallen, så att du kan försvara dig och ta dig ur situationen, säger Madelene Flink som är initiativtagare.

Känner sig otrygga

Mellan 30 och 40 personer kom till det första kurstillfället som ägde rum under söndagseftermiddagen, och en av dem var Emeli Falk.

– Jag är här för att jag tycker att det är jätteviktigt att vi, kvinnor speciellt, vet vad vi ska göra om det sker någonting, säger Emeli Falk.

Men ska det verkligen behövas?

– Nej, i min värld tycker jag inte att det ska behövas men den värld vi lever i är hemsk på många sätt. Jag har aldrig varit en sådan som känt mig otrygg, men på senare tid har jag känt mig det och arg över saker som sker, säger Emeli Falk.

Att bemöta våld med våld

Kursen hålls i gympasalen på Håksbergs skola strax utanför Ludvika och under söndagen samlades man för det första av fem kurstillfällen.

Varför ska man bemöta våld med våld?

– Tyvärr ser det ut så i dag, och jag tycker att man som tjej inte ska behöva ligga ned och ta emot det, säger Madelene Flink.

Kursen är uppdelad på fem tillfällen och man tar ut en symbolisk summa på 50 kronor.

– Det är viktigt att alla har råd att vara med, säger Madelene Flink.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer