Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter införandet av förarbevis för vattenskoter: Sjöpoliser i Dalarna i sommar

Publicerad

Sjöpolis från Stockholm kommer arbeta på Dalarnas sjöar i sommar. På så sätt vill polisen i Dalarna bland annat kontrollera den ökande vattenskotertrafiken.

– Vi ser med stor oro på de signaler vi fått från allmänheten om att en del kör på ett farligt sätt både för sig själv och andra. Vi vill förhindra att det sker olyckor, säger Martin Öhman, t.f. lokalpolisområdeschef i Falun.

Förutom att sjöpoliser från Stockholmsområdet kommer att finnas på plats ett antal gånger i Dalarna under sommaren har polisen i länet också egna planer för hur man ska kontrollera att de som kör vattenskotrar nu har de förarbevis som krävs, enligt den nya lagen.

I klippet berättar polisens områdeschef i Falun, Martin Öhman, mer om hur det kommer att fungera.

Här är undantagen från de nya förarbevisen

Den som i dag har ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning behöver inte gå utbildningen för vattenskoter.

Inte heller den som har en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Undantag från kravet på förarbevis gäller också vid statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.