Foto: SVT//Kalle Larsson

Sjöstedt: ”Jag känner bestörtning och sorg”

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter kommunfullmäktige i Falun på torsdagen som kommunpolitiker Patrik Liljeglöd (V) berättade att han blivit utsatt för en våldtäkt under knivhot i somras. Nu uttalar sig Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt om händelsen tillsammans med flera andra politiker.

– Jag känner bestörtning och sorg över att en av våra förtroendevalda har utsatts för detta grova brott, uttrycker Jonas Sjöstedt (V) i en kommentar till SVT Dalarna.

Attacken mot falupolitikern Patrik Liljeglöd skedde i slutet av juli. Liljeglöd blev angripen av en okänd man som var beväpnad med kniv när han var på väg hem från en fest, uppger han på sin Facebooksida.

LÄS MER: Falupolitiker: Jag blev utsatt för våldtäkt under knivhot

Partiledaren Jonas Sjöstedt fortsätter:

– Jag känner starkt med Patrik. Precis som han själv lyfter fram är det här också en attack på demokratin och mot de folkvalda, det gör brottet särskilt allvarligt, skriver Sjöstedt i en kommentar till SVT Dalarna.

– Vi har alla ett ansvar att stå upp mot våld, hot och hat. Att överallt, varje dag, försvara demokratin, fortsätter Sjöstedt.

LÄS ÄVEN: Kommunalrådet: Ett angrepp på demokratin

Sedan händelsen offentliggjordes under torsdagen har stödet haglat in för Liljeglöd. Efter ett inlägg han gjort om händelsen på Facebook har fått närmare 200 kommentarer. Inte minst från flera partikamrater och kollegor inom politiken.

Stöd från flera håll

Bland annat skriver riksdagspolitikern och falubon Daniel Riazat (V) på sin Facebook:

”Patrik Liljeglöd är en av de mest ödmjuka, kompetenta och snälla människor som jag har haft äran att lära känna och arbeta med politiskt. Jag saknar ord för att beskriva mina känslor över det vidriga brott som Patrik har blivit utsatt för, som dessutom har varit kopplad till politiska åsikter, och jag beundrar verkligen modet att berätta om detta offentligt. Vi står vid din sida Patrik! ”

Falupolitikern Camilla Andersson Sparring (C) kommenterar Patrik Liljeglöds inlägg på Facebook:

”Mitt hjärta blöder för dig och de dina och samtidigt fylls det av värme över din otroliga styrka Patrik, jag har gråtit klart för idag för det var så chockerande det du berättade för oss Patrik när du grät så grät vi med dig! Imorgon reser vi oss tillsammans, vi finns där för er för vi är kollegor och vi ska inte låta hatet vinna min vän!

Riksdagsledamoten och borlängebon Carl-Oskar Bohlin (M) skriver kort och konsist:

”Allt stöd till dig Patrik Liljeglöd!”

TV: Hör Patrik Liljeglöd själv berätta om attacken

Miljöpartisten och kommunpolitikern Elisabeth Ahnberg Åsenius skriver:

”Jag blev otroligt rörd i KF idag. Och det är precis som du säger, det handlar inte om hot bara mot dig utan hot mot de som engagerar sig politiskt – för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi vet vi som är politiskt engagerade att det är utsatt. Man är medveten om att hotbild finns. Men att det skulle drabba dig så, det är fruktansvärt – det är ofattbart. All styrka till dig. Din insats för demokratin i Falun är fantastisk!”

Socialdemokraten och falubon Jonas Lennerthson kommenterar:

”Den starkaste upplevelsen jag varit med om i fullmäktige. Tack, Patrik för att du är den starka och svaga människa du är. Du väljer att fortsätta göra motstånd mot orättvisa och stå upp mot dem som vill förstöra samhälle. Vilken hjälte du är!”

LÄS ÄVEN: SKL: Betrakta hot mot politiker som grövre brott

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politiker utsatt för övergrepp och knivhot

Mer i ämnet