Hör sjuksköterskan Thomas Lindberg berätta om skadorna i årets lopp. Foto: SVT/Ulf Palm, TT

Fler skadade åkare än vanligt i Vasaloppet – ”Märks att det är hårda isiga spår”

Uppdaterad
Publicerad

Hårda, isiga spår och mindre snö kring spåren har gjort att flera åkare än vanligt tvingats uppsöka akutmottagningen efter fallolyckor under årets Vasaloppsvecka.

Det är hårt och isigt på vissa ställen under Vasaloppsveckan. I förra veckan gick sportchefen Tommy Höglund ut och uppmanade ovana skidåkare att ta av sig skidorna och gå i utförsbackarna på grund av att det är hårt att ramla på isen.

Och tävlingsläkaren Ulf Hållmarker berättar nu att man har kunnat se en ökning av antalet skadade i spåren på grund av hårda, isiga spår.

– Antalet personer som uppsökt akutmottagningen är något fler under loppen i år. Det är lite fler fallolyckor på grund av de hårda spåren, det går så fort. man kan heller inte åka vid sidan av spåren, där det brukar vara mjukare, för där finns ingen snö i år, säger Hållmarker som varit med om liknande uppgång i antalet skadade.

– Jag känner igen det från tidigare år när det varit snabba, hårda spår, säger han.

Även Thomas Lindberg, sjuksköterska vid Vasaloppets radiocentral säger att skadorna varit fler. Skadorna har också sett lite annorlunda ut än tidigare år.

Hör mer om de annorlunda skadorna i år i klippet ovanför!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2020

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter