Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad skulle bli bättre eller sämre med en vård som styrs centralt? Hör Kristdemokraternas och Sjukvårdspartiets argument i videoklippet. Foto: Anders Hansson/SVT

Statligt ansvar för vården eller inte – samarbetande partier i Region Dalarna oeniga

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Region Dalarna går i valet ut med krav på att ansvaret för sjukvården ska flyttas från regionerna till staten. Det är dock ett förslag som Dalarnas sjukvårdsparti bestämt avvisar.

Dalarnas sjukvårdsparti (DSP) fruktar att det skulle leda till nedläggningar av akutsjukhus och vårdcentraler i länet. 

– Förstatligad sjukvård vill vi inte ha. Det ska vara ett decentraliserat beslutande, så nära patienten som möjligt. Inte längre bort än Falun och absolut inte till Stockholm, säger Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP). 

Regionvalet 2022 Dalarna

KD hoppas på mer jämlik vård

Men Kristdemokraterna driver frågan om statlig vård även i valrörelsen på riksplanet.

– Det Kristdemokraterna vill är att vi ska ha mer statligt ansvar för vården. Det skulle göra sjukvården mer jämlik i hela landet och gynna dalfolket, säger regionrådet Birgitta Sacrédeus (KD).  

– Vi vill ha en vårdförmedling så att den som är sjuk snabbt ska kunna få vård var som helst i Sverige där det finns plats. säger hon.

Båda partierna vill återöppna Mora BB

I Dalarna har både Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna än en gång fört fram kravet om att öppna Mora BB. Detta trots att det är tolv år sen förlossningsavdelningen i Mora stängdes på obestämd tid.  

I videoklippet berättar politikerna även om hur ett eventuellt förstatligande av vården skulle kunna påverka visionen om ett nytt BB i Mora.

Vilket parti tycker som du? Här kan du se vad politikerna i Region Dalarna tycker om vem som ska styra vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet