Beskedet om skid-VM till Falun 2027 togs emot med jubel på torget

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Falun som står som värd för skid-VM 2027. En folksamling på Stora torget tog emot Internationella skidförbundets (FIS) besked via storbildsskärm på onsdagskvällen.

Det jublades högt på torget i Falun när det stod klart att Falun arrangerar skid-VM för femte gången.

– Det här var ett besked som kanske förlänger min karriär, nu får jag göra ett ärligt försök i fem år till sen får vi se om det går eller inte, men det blir en häftig utmaning, säger Calle Halfvarsson till SVT.

Skid-VM i Falun 2027

Falun har varit värdstad för skid-VM vid fyra tidigare tillfällen. Första gången var 1954. 20 år senare, 1974, hade man utvecklat anläggningen Lugnet med skidstadion och hoppbackar.

På torget fanns flera glada Falubor på plats när beskedet om skid-VM 2027 presenterades Foto: Henrik Kilefors /SVT

1993 fick Falun värdskapet igen och så även 2015, då Charlotte Kalla kammade hem fyra medaljer. Då fanns länsbon Lars Nord på plats.

– Jag var med 2015 som volontär och det var en av mina bästa veckor. Jag har verkligen sett fram emot att få bli volontär en gång till i livet, säger Lars Nord.

Hör flera länsbor på plats samt delar av skidlandslaget uttala sig om beskedet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skid-VM i Falun 2027

Mer i ämnet