Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket kan återanvändas men en del behöver också byggas. I klippet berättar kampanjledarna Sara Tigerström Monfelt och Ulrika Back mer om vad som väntar vid ett eventuellt skid-VM i Falun 2027. Foto: Anders Hansson, SVT/Arkivbild, SVT

Besked i kväll – allt tyder på att Falun får skid-VM 2027

Uppdaterad
Publicerad

I kväll strax efter klockan 19 tillkännages vilken stad som får arrangera skid-VM 2027. Falun är den enda kandidaten och mycket tyder alltså på att mästerskapet avgörs på Lugnets skidstadion.

Via en storbildskärm på Stora torget i Falun ska Internationella skidförbundets (FIS) besked tillkännages falubor och andra intresserade.

– Vi har ju en anläggning i världsklass och är väldigt duktiga arrangörer. En av kandidaturens styrkor är också att vi har nära till allt. När du står och kollar på längdtävlingarna så kan du bara vrida dig för att kolla på hopptävlingarna och sen är det bara en kort promenad ner till centrum för medaljceremonier, butiker och restauranger, säger Sara Tigerström Monfelt, en av kampanjledarna bakom Faluns kandidatur.

Om Falun får skid-VM 2027 kommer representanter från FIS att besöka Falun under hösten för ett slags uppstartsmöte.

Publiksuccé 2015

När skid-VM arrangerades i Falun 2015 besökte 350 000 personer mästerskapsveckorna. 228 000 biljetter såldes, 17 000 VIP-gäster fanns på plats och evenemanget bevakades av drygt 1 200 journalister. 57 nationer fanns representerade i tävlingarna och 14 nationer var med och plockade medaljer.

Starta klippet ovan för att höra vad som behöver förberedas och vilka nyheter som kan möta besökarna jämför med tävlingarna 2015.

Skid-VM arrangeras i Falun 2027 – var med och chatta med oss

Pinnat inlägg

Det blir Falun som står som värd för skid-VM 2027, det blev klart strax efter 19-tiden på onsdagen.

En folksamling på Stora torget tog emot Internationella skidförbundets (FIS) besked via en storbildsskärm.

Hur känner du efter beslutet? Dela med dig i vår chatt.

Ernesto Maria Hansson • Klart vi ska ha skid—VM. Det kan ju inte finnas något mer angeläget att lägga skattepengarna på. (Varning: inlägget kan innehålla IRONI).

Ernesto Maria Hansson • Fantastiskt! Glädjer mig redan åt att plogningen och halkbekämpningen som omväxling kommer fungera bra i Falun, i vart fall de dagar VM pågår. Själva skidåkningen skiter jag i.

Mats S • Stort grattis Falun, hoppas på samma härliga folkfest som 2015.

Maia S • Är det verkligen snösäkert att lägga skidtävlingar i Falun? Känns som att de borde läggas liiiite längre norrut :)

Jimmy • Ett vm vart tolfte år är ju nödvändigt eftersom hoppbackarna står nära nog oanvända däremellan. De förtvinar väl annars.

Gunilla • Heja Calle! Nu får viännu en gång njuta av din framfart. Heja Falun!

Nyinflyttad • Roligt, bra för Falun som stad, få lite satsningar och uppmärksamhet. Hoppas det arrangeras bra och finns många hotell för folk som kommer till staden.

Topi • Finns viktigare saker att lägga ner energi på.

Janne • Det är Himmelskt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer