Behöver anläggningarna rustas upp inför ett eventuellt VM 2027? Falu kommuns projektledare för kampanjen svarar i videoklippet. Foto: Anders Hellström/SVT

Så mycket kostar kampanjen för skid-VM 2027: ”Billigare än 2015”

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Falu kommunfullmäktige har godkänt att staden ska söka VM i längdskidåkning och nordisk kombination 2027, och sedan tidigare att kommunen ska stå för två tredjedelar av anmälningsavgiften. Nu har den totala kampanjbudgeten passerat kommunstyrelsen.

Den första maj ska Falun lämna in ansökan för världsmästerskapet och kommunens del motsvarar en knapp miljon svenska konor. Därutöver tillkommer cirka 750 000 kronor i resor och personalkostnader som ska omfördelas inom kommunens verksamhet. Dessa 1,7 miljoner kronor används alltså oavsett om mästerskapet hamnar i Dalarna eller inte.

Billigare kampanj än 2015

Resten av kampanjen finansieras av skidförbundet, bidrag och näringslivet. Den sammanlagda kampanjbudgeten på 3,3 miljoner är något mindre än vad den var inför världsmästerskapet 2015, berättar Falu kommuns projektledare för kampanjen Sara Tigerström Monfelt.

I videoklippet berättar hon om det behövs nya upprustningar av anläggningen ifall Falun tilldelas VM – en kostnadspost som ju blev stor inför det förra mästerskapet.

Vad tycker du om att Falun ansöker om skid-VM igen?

Vilka betalar • Åter igen med ekonomin,vem betalar. Det blir inget plus för Falun med ett ”nytt” VM då det betalas av på gamla idrottsliga fadäser.

Lo • VM? Såklart solklart! 😄

Yngve Frej • Lägg ner denna idiotide. Lägg istället pengarna på välfärd, dvs äldrevård skola. Vi har väl inte betalat den förra notan från 2015. Yngve

BF • Först pengar till vård, skola och omsorg. När hemlösheten är löst kan vi leka.

Frasse • I 2027 tittar ingen på längdskidåkning. Eftersom Skidförbundet valt att ge rättigheterna till privata betal-TV-kanaler är sporten praktiskt taget död i Sverige. Skid-VM visas ej i TV i Finland, Tyskland, Italien,Frankrike, Ryssland. Bandy-VM är minst lika hett och mycket billigare att anordna.....

Bodil • Så urbota korkat att lägga pengar på detta! Ett jippo måste ordnas till varje pris tydligen och får förmodligen kosta hur mkt som helst. Lägg resurser på viktigare saker en fungerande välfärd i Falun t ex!

Anders. • Självklart ett VM !!
Vilken reklam för staden !!!

William Nisser • Att vara funktionär på Skid-VM 2015 var superkul. Kände att jag gjorde nytta som publikvärd och fick mycket positiv feedback. Om vi får Sid-VM 2027 lär det behövas runt 2 000 funktionärer inom allt möjligt. Jag kan varmt rekommendera. Count me in 2027!

H.AA • Kanonbra

L • Jag skulle kunna tänka mig VM i Falun igen varför inte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skid-VM i Falun 2027

Mer i ämnet