Ulrika och Sara leder kandidaturen mot ett nytt skid-VM i Falun. Hör dem berätta mer i klippet. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Nu söker Falun skid-VM 2027 –”Tror våra chanser är goda”

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt ett år ska det beslutas var skid-VM 2027 ska hållas. Falun kommer att ansöka om att få stå som arrangör, något som innebär att kampanjarbetet snart drar igång.

– Det är jätteviktigt med dialogen med våra kommunmedborgare, så att de känner att det här är vår kandidatur, säger Sara Tigerström Monfelt på Falu kommun.

Ulrika Back Eriksson från Svenska Skidförbundet och Sara Tigerström Monfelt från Falu kommun kommer tillsammans att ansvara för kampanjarbetet fram tills dess att Internationella Skidförbundet (FIS) fattar sitt beslut.

– Det är mycket inspirerande och glädjande att vi fått uppdraget, säger de till SVT Nyheter Dalarna.

Beslut i maj 2022

Det är Svenska Skidförbundet som formellt ansöker om att få arrangera VM i de nordiska grenarna. Men de gör det tillsammans med arrangörskommunen Falun.

FIS kommer att fatta beslut om arrangör för VM 2027 i de nordiska skidgrenarna på sin kongress i maj 2022.

Omdiskuterade investeringar

Skid-VM anordnades i Falun senast 2015. Investeringarna som gjordes då i bland annat hoppbackarna var omdiskuterade och ett argument som nu tas upp är möjligheten att få ut mer av det som gjordes då.

– Får Falun arrangera skid-VM 2027 så kan vi dra nytta av de investeringar som gjordes inför VM 2015 en gång till, sa kommunalrådet Joakim Storck (C) när kommunstyrelsen tog beslutet om att ansöka.

Kommunen står för största delen av anmälningsavgiften

När kommunstyrelsen röstade ja till att ansöka om VM 2027 röstade man också igenom att kommunen kommer att stå för två tredjedelar av anmälningsavgiften för själva ansökan, vilket handlar om 100 000 schweiziska franc, cirka 968 000 svenska kronor. Kampanjen ska i möjligaste mån kunna finansieras genom externa medel och samarbeten, enligt kommunen.

Vad tycker du om att Falun ansöker om skid-VM igen?

Vilka betalar • Åter igen med ekonomin,vem betalar. Det blir inget plus för Falun med ett ”nytt” VM då det betalas av på gamla idrottsliga fadäser.

Lo • VM? Såklart solklart! 😄

Yngve Frej • Lägg ner denna idiotide. Lägg istället pengarna på välfärd, dvs äldrevård skola. Vi har väl inte betalat den förra notan från 2015. Yngve

BF • Först pengar till vård, skola och omsorg. När hemlösheten är löst kan vi leka.

Frasse • I 2027 tittar ingen på längdskidåkning. Eftersom Skidförbundet valt att ge rättigheterna till privata betal-TV-kanaler är sporten praktiskt taget död i Sverige. Skid-VM visas ej i TV i Finland, Tyskland, Italien,Frankrike, Ryssland. Bandy-VM är minst lika hett och mycket billigare att anordna.....

Bodil • Så urbota korkat att lägga pengar på detta! Ett jippo måste ordnas till varje pris tydligen och får förmodligen kosta hur mkt som helst. Lägg resurser på viktigare saker en fungerande välfärd i Falun t ex!

Anders. • Självklart ett VM !!
Vilken reklam för staden !!!

William Nisser • Att vara funktionär på Skid-VM 2015 var superkul. Kände att jag gjorde nytta som publikvärd och fick mycket positiv feedback. Om vi får Sid-VM 2027 lär det behövas runt 2 000 funktionärer inom allt möjligt. Jag kan varmt rekommendera. Count me in 2027!

H.AA • Kanonbra

L • Jag skulle kunna tänka mig VM i Falun igen varför inte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skid-VM i Falun 2027

Mer i ämnet