Skogsbolag stoppar björnjakten

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolaget Sveaskog stoppar all björnjakt inom ett jaktområde i Rättviks kommun. Anledningen är att bolaget anser att jägarna där ägnat sig åt oetisk jakt.

Under flera år har markägaren Sveaskog fått information om att det bedrivits oetisk jakt på björn i två områden, ett ligger i Rättviks kommun och det andra i Ovanåker i Hälsingland.

Jaktområdena är på sammanlagt 10.000 hektar och avlysningen gäller höstens björnjakt.

– I det ena fallen är det en olaglig åtel, en ganska stor åtel som är polisanmäld. I det andra fallet är det sammantaget en hel del information under flera år, säger Anders Johansson, jaktansvarig på Sveaskog.

Det finns också uppgifter om att jaktlagen ska ha använt motorfordon vid björnjakten, något som i så fall inte bara är oetiskt utan också kan vara olagligt.

Vill skapa debatt

Och att Sveaskog nu agerar så här kraftfullt och stoppar björnjakten i två områden beror också på att man vill ha igång en diskussion bland jägarna.

– Inte minst för att skapa en debatt kring det här, att man tänker sig för och tar reda på lagar och förordningar kring hur det ska funkgera, fortsätter Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.