Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur viktig är elevhälsan? Och hur ska man mäta effekterna av att elevhälsan stärks? Hör vad Inga-Lena Spansk, skolchef för för- och grundskoleförvaltningen i Mora, säger i klippet. Foto: SVT

Skolchefen Inga-Lena Spansk i Mora kommun om satsningen på elevhälsan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar mår psykiskt dåligt och därför förstärkte Mora kommun elevhälsan med mer pengar inför den här terminen.

– Jag ser det här som kanske en av de viktigaste satsningarna som kommunen gör i kommunplanen för 2023, säger Inga-Lena Spansk som är skolchef för för- och grundskoleförvaltningen i Mora kommun.

Kommunen har gett ett tillskott till för- och grundskoleförvaltningen på 1,8 miljoner kronor för förstärkt elevhälsa. Pengar som ska användas till bland annat skolpsykolog, skolsköterskor och specialpedagoger.

Dessutom har kommunen även statsbidrag för att ytterligare förstärka elevhälsan och som gjort det möjligt för skolor att under den här terminen utöka tillgängligheten till bland annat skolsköterska.

”Tätare samarbete”

– Det här skapar ett närmare och tätare samarbete mellan rektorer och elevhälsopersonal. Man kommer framför allt att arbeta med främjande och förebyggande insatser vilket kommer göra stor skillnad.

Kommunplanen innehåller även fler delar för att främja psykisk hälsa, bland annat start av en ungdomshälsa som är tänkt att fungera ungefär som en familjecentral fast för ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.