Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Burlesk handlar om att få återerövra sin femininet och inte enbart koppla det till någon annans gunst och tillfredsställelse” – hör i klippet vad konstformen innebär för Malin. Foto: Privat

Morabördiga Malin Ehlin uttagen till burlesk-VM i Las Vegas

Publicerad

I början av juni åker Morabördiga burleskartisten Malin Ehlin till Las Vegas där hon blivit uttagen bland tusentals kreatörer. Hon ska uppträda på världens största burlesk-festival som liknas med ett VM.

– Nerverna har inte riktigt kickat in, men det är galet på riktigt, säger Malin Ehlin som kallas Miss Diamond i burlesk-sammanhang.

Malin Ehlin är koreograf och danslärare i Stockholm och har hållit på med burlesk både i Sverige och internationellt i 15 års tid. Snart åker hon till den stora burleskfestivalen ”Burlesque Hall of Fame”.

”Rör oss bland de stora stjärnorna”

– Att bli inbjuden i ett sånt här sammanhang är ett gediget kvitto på att den svenska burlesken står sig internationellt och att vi rör oss bland de stora stjärnorna, säger hon.

Malin ska uppträda med fyra andra showartister från hennes burleskkompani ”Diamonds in the Rough”.

En befrielse från patriarkatet

Hon berättar att det finns en del som anser att man är ett offer för patriarkatet för att man dansar utmanande och tar av sig plagg under showen.

– Men jag skulle vilja påstå att det är precis tvärt om, säger hon.

Hör varför Malin inte håller med – i videon, och se en liten del av numret som de ska uppträda med i Las Vegas.

Vad är burlesk?

• Burlesk är en konstform som uppstod i slutet av 1800-talet.

• Det finns olika tolkningar av vad burlesk är, men några gemensamma drag är att burlesk innehåller humor, överdrift (som exempelvis i satir, kostym och makeup), och någon form av avklädande, med fokus på striptease – inriktat på avklädandet i sig själv, inte vad som visas upp.

• Burlesk beskrivs som en sensuell konstform, med kroppen som redskap.

• Det finns en modern variant, den nya burlesken, som uppstod kring 1995 i USA. Den skiljer sig från den klassiska burlesken på olika vis – kan vara slapstick-komedi, akrobatik, clowner, olika blandningar.

Källa: Burleskakademin.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.