Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här träffas studenterna för att dansa som ett sätt att förebygga stress. Starta klippet för att höra vad dansen ger dem. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Studenter på Högskolan Dalarna förebygger stress med hjälp av dans

Uppdaterad
Publicerad

Studenthälsan på Högskolan Dalarna har upplevt ett större söktryck av studenter som mår dåligt och är stressade under hösten jämfört med tidigare år.

– Stressen påverkar livet och studierna i allt högre grad, säger Maria Möhring, kurator och hälsovägledare på Studenthälsan.

Antalet personer som är sjuka i stressrelaterad psykisk ohälsa i Sverige är rekordhög och fortsätter att öka, enligt Försäkringskassan.

På Högskolan Dalarna märker Studenthälsan att många är stressade över studiesituationen men också livssituation i stort – på grund av ekonomin, klimatet och oroligheter i världen.

– Det är faktorer som ökar på stressen i det egna livet, säger Maria Möhring.

Ska motverka ohälsa

En aktivitet som högskolan erbjuder för att hjälpa studenter att må bättre och förebygga stress, är en nystartad dansklass där studenterna och hälsovägledaren ses varje vecka. Aktiviteten heter ”Dans för hälsa” och är forskningsbaserad för att motverka stressrelaterad ohälsa.

”Vaccin mot stress”

– Det är kravlös dans med fokus på hur det känns i kroppen och att ha roligt tillsammans. Vi gör också avslappnings- och mindfulness-övningar. Målet är att röra sig så att man mår bättre. Det är ett bra vaccin mot stress, säger Maria Möhring.

Vad tycker studenterna om ”Dans för hälsa”? Följ med till Borlänge och se när de dansar.

stress och ungas mående:

  • 70 procent av ungdomarna som svarat på Ungdomsbarometern har känt sig stressade över att de inte har tillräckligt med tid.
  • 60 procent är stressade över sitt utseende.

Ungdomsbarometerns digitala enkätundersökning har skickats ut till unga i Sverige som är 15 till 24 år.

Källa: Ungdomsbarometern

20-40 åringar och utmattningssyndrom

  • Allt fler unga mellan 20 och 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. SVT har fått siffror från Försäkringskassan som visar en ökning i åldersgruppen på mer än 3000 personer i hela landet mellan 2020 och 2023.
  • Den 31 december 2020 var 11167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. De tre diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser.
  • Den 30 september 2023 var det 14348 personer som var sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med drygt 28 procent i hela landet.
  • Mest har det ökat i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. Den enda regionen som det har minskat i är Gotland.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.