Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt många hoppar över kaffepauserna på jobbet” – hör vad det kan leda till, och tecken som tyder på att du är för stressad. Foto: SVT

Lista: Fyra tecken på att du är för stressad

Uppdaterad
Publicerad

Har du svårt att sova, upplever du dig som mindre social än vanligt eller glömmer bort saker? Sjukskrivningar för stress ökar i Dalarna och arbetsmiljökonsulten Niklas Ström berättar om några vanliga tecken på att man är för stressad – och vad man kan göra åt det.

Antalet som sjukskriver sig för stress ökar i både Sverige och Dalarna, enligt Försäkringskassan. Niklas Ström i Borlänge har egen erfarenhet av att vara sjukskriven. Idag jobbar han som arbetsmiljökonsult och hjälper företag att skapa en hållbar arbetsmiljö.

Otydlighet på jobbet

Enligt Ström finns det många anledningar till utmattningssyndrom.

– Det kan till exempel handla om otydlighet och dålig struktur på arbetsplatsen. För vissa kan det också vara problematiskt med hybridarbete eftersom det kan vara svårt att separera ledig tid med arbetstid.

Dålig kunskap hos arbetsgivare

– Generellt sett är det väldigt dålig kunskap hos arbetsgivare om arbetsmiljölagen och framförallt den psykosociala delen. Jag skulle vilja se att fler arbetsgivare lär sig känna igen tecknen på sina anställda och att agera i tid, fortsätter Niklas Ström.

Vad är arbetsmiljölagen?

• Det är en lag som ska uppnå god arbetsmiljö och förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

• I lagen finns regler och skyldigheter för arbetsgivare och skyddsansvariga.

• Arbetsmiljön omfattar tekniska, sociala, fysiska och arbetsorganisatoriska faktorer, samt arbetets innehåll.

• Lagen säger att arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika fysiska och psykiska förutsättningar.

Källa: Riksdagen och Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.