Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet sjukskrivna för stress ökar med flera hundra procent i Uppsala län Foto: TT

Antalet sjukskrivna för stress ökar med flera hundra procent i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjukskrivna för stress har de senaste tio åren stigit markant i hela Sverige. Men Uppsala läns kommuner sticker ut extra – i länet är ökningen 671 procent i gruppen under 40 år.

– Jag blir nervös när jag hör någon säga att bara vi lär oss lite mindfulness så kommer stressen lägga sig – framförallt på våra arbetsplatser handlar det om så mycket mer, säger överläkare Magnus Svartengren.

Individualism, otydliga förväntningar på jobbet och en ständig strävan efter att uppnå balans mellan livets alla delar är tre komponenter som bidrar till dagens höga stressnivåer. Det menar Magnus Svartengren, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.

– Det är jätteproblematiskt att det har blivit som en tävling om vem som kommer först fram till målet att lyckas – framförallt med familj och karriär, säger han.

I Uppsala län var det för tio år sedan totalt 373 personer sjukskrivna på grund av stress den sista december. Förra året landade motsvarande siffra på 1 510 personer.

Fler sjukskrivs för stress

Men även om det finns förklaringar till det ökade antalet sjukskrivna på grund av stress menar överläkare Magnus Svartengren att statistiken inte nödvändigtvis speglar verkligheten. De höga siffrorna kan istället till viss del bero på att definitionen av stressrelaterad sjukdom har breddats de senaste åren.

– Vilket skulle kunna förklara de extrema siffrorna i Uppsala, säger han.

Tydliga förväntningar hjälper

För att komma ur den onda cirkeln finns ett antal enkla åtgärder att ta till, inte minst på arbetsplatsen. Något överläkaren poängterar är viktigt – annars kan det bli konsekvenser för hela samhället.

– Många tror att det är dyrt att åtgärda det här, men att se till att det finns tydliga ramar och förväntningar kring vad som gäller kan göra en enorm skillnad, säger han.

I klippet hör du mer om varför sjukskrivningstalen ökar.

Sjukskrivningar pga stress, ökning per den sista december från 2011 till 2021, män och kvinnor under 40 år:

Sverige: 257%

Uppsala län: 671%

Enköpings kommun: 1083% (från 6 till 71 personer)

Heby kommun: otillräckligt underlag (från 0 till 24 personer)

Håbo kommun: 933% (från 3 till 31 personer)

Knivsta kommun: 567% (från 3 till 20 personer)

Tierps kommun: otillräckligt underlag (från 0 till 34 personer)

Uppsala kommun: 502% (från 56 till 337 personer)

Älvkarleby kommun: otillräckligt underlag (från 0 till 8 personer)

Östhammar kommun: 650% (från 4 till 30 personer)

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.