Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Margot Hinzdahl som gick igenom tolv veckors nät-kbt för att lindra stressrelaterade symtom. Foto: Emmanuel Royer/SVT

KBT hjälpte Margot ur utmattningssjukdomen: ”Behövde gå igenom det nattsvarta för att må bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. En av dem som drabbats men fick hjälp är Margot Hinzdahl från Dalarna.

När hon inte längre hittade hem från affären och inte orkade leka med sina barn fick hon till slut diagnosen utmattningssyndrom och depression.

Efter en tid fick hon höra talas om att Karolinska Institutet sökte personer som ville ingå i en studie om att testa digital KBT-behandling. I dag mår hon bra.

– För mig som bor på landsbygden var det helt avgörande att kunna genomgå behandlingen digitalt och slippa lägga flera dagars energi på fysiska läkarbesök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen Elin Lindsäters råd om hur man kan hantera och förebygga stress. Foto: SVT

Utmattningssyndrom

Antalet personer som är sjuka i stressrelaterad psykisk ohälsa är rekordhög. Det fortsätter också att öka enligt prognoserna från Försäkringskassan.

Mellan juni 2019 och juni 2023 ökade antalet personer som är sjukfrånvarande med stressrelaterad diagnos från 32 700 till 42 000 – en ökning med 29 procent.

Totalt betalade Försäkringskassan ut 39,5 miljarder kronor i sjukpenning under 2022.

Stressrelaterad psykisk ohälsa var den enskilt största posten och stod ensam för 20 procent av sjukpenningen vilket motsvarar 8 miljarder av sjukpenningutgifterna.

De tre diagnoserna som ingår i stressrelaterad psykisk ohälsa är:

1: Utmattningssyndrom som står för 8,5 procent eller 3,4 miljarder av utgifterna.

2: Akut stressreaktion som står för 3,5 procent eller 1,4 miljarder av utgifterna.

3: Andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser som står för 8,3 procent eller 3,3 miljarder av utgifterna.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.