Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till Linn Norlin och hör henne berätta om sitt utmattningssyndrom. Foto: Peter Osterberger/SVT

Fler unga kvinnor sjukskrivs för utmattningssyndrom – Linn, 36: ”Värst är samvetet för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Privat och jobbrelaterad stress tog knäcken på 36-åriga frisörskan Linn Norlin från Åsa utanför Kungsbacka. 2018 skrevs hon in med utmattningssyndrom första gången och fyra år senare fick hon läggas in igen.

Med hjälp av måleriet kämpar hon för att bli återställd igen.

Enligt SVT:s kartläggning har antalet sjukskrivna för utmattningssyndrom i åldern 20 till 40 år ökat i Sverige sedan 2020 (se mer i faktarutan nedan). I Halland är ökningen 13 procent.

80 procent kvinnor

Och en betydande majoritet av patienterna är kvinnor – i Halland är nästan 80 procent, av de som är sjukskrivna för utmattningssyndrom, kvinnor.

Linn Norlin, 36, har kämpat med stressrelaterade symptom i snart sex år. I dag har hon delvis tagit sig tillbaka, men är inte återställd.

– Det är det jag önskar mig mest, förutom att barnen får vara friska, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen Elin Lindsäters råd om hur man kan hantera och förebygga stress. Foto: SVT

20-40 åringar MED utmattningssyndrom

Allt fler mellan 20 till 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. SVT har fått siffror från Försäkringskassan som visar en ökning i åldersgruppen på mer än 3 000 personer i hela landet mellan 2020 och 2023.

Den 31 december 2020 var 11 167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. De tre diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser.

Den 30 september 2023 var det 14 348 personer som var sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med drygt 28 procent i hela landet.

Mest har det ökat i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. Den enda regionen som det har minskat i är Gotland.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.