Flera rutiner har ändrats och skärpts efter händelserna. ”Det ska inte hända”, säger skolchefen Inga-Lena Spansk. Foto: SVT/Arkiv

Skolchefen: ”Våra elever ska kunna känna sig trygga”

Uppdaterad
Publicerad

En vikarie är misstänkt för att ha smygfilmat elever i duschen – dessutom ska en praktikant på en annan skola ha filmat en elev i duschen med sin mobil. Händelserna har fått kommunen att agera på flera sätt. – Vi har ändrat rutinerna, säger Inga-Lena Spansk, skolchef i Mora kommun.

Är man ny vikarie och har jobbat i mindre än två veckor får man inte ansvara för öppning, stängning och man får inte byta blöjor på barnen. Vikarien får inte heller vara ensam med barnen. En ordinarie personal ska alltid vara med.

Vaktmästarna ronderar

Rutinerna vad gäller vaktmästarna inom verksamheten har också utökats. Vaktmästarna besöker alla verksamheter löpande – men nu gör de även en så kallad rondering.

– När de går igenom lokalerna ska de se över dem noga för att upptäcka föremål som inte brukar vara där eller något som ser misstänkt ut, säger Inga-Lena Spansk.

Hon understryker att händelser av den här karaktären inte ska ske. Men att när det sker, ska man agera direkt.

 – Våra barn och elever ska känna sig helt trygga i den miljö de är i . Det har hänt och tyvärr kanske det kommer hända igen. Men då gäller det att vi ska agera så fort som möjligt. Och med de rutiner vi har, så kan vi jobba mycket mer förebyggande.

Belastningsregister begärs alltid ut

Vad gäller den vikarie som står åtalad för bland annat kränkande fotografering, efter att ha monterat upp en kamera i omklädningsrummet, hade ett utdrag ur belastningsregistret gjorts.

 – Det är ett villkor, det görs på alla som tas in i verksamheten. Vi har ett digitalt system för vikarieanskaffningen och man kan inte ens läggas in i systemet om man inte har lämnat in ett utdrag från belastningsregistret.

Hur kommer det sig att händelser av den här typen förekommit fler gånger, tror du?

– I och med att vi har en rekryteringsproblematik i alla våra verksamheter, är det en hel del vikarier som tas in. Det är ett ganska stort omlopp på personal och det är klart att det bidrar till att det är fler människor som är ute och jobbar på olika positioner, som inte har lika mycket erfarenhet som våra legitimerade lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.