Skolläkaren övarklagar till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den skolläkare i Falun som dömts för sexbrott mot barn har nu överklagat sin fängelsedom till högsta domstolen.

Skolläkaren dömdes bland annat för att han smygfilmat barn vid läkarundersökningar och för att ha innehaft barnpornografiska bilder och filmer.

Domen i Falu tingsrätt blev fyra års fängelse – hovrätten sänkte sedan straffet till tre års fängelse. Nu har läkaren alltså överklagat den domen till högsta domstolen.

Dalarna – Skolläkare sexbrottsmisstänkt

I överklagandet till HD skriver skolläkarens advokat, Hans Östberg, bland annat att man yrkar att åtalen för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och försök därtill, ska ogillas och att HD ska sänka fängelsestraffet.

Filmade undersökningar

Under flera år smygfilmade skolläkaren barn som han undersökte. Han använde sig av en penna som hade inbyggd kamera. Vilka undersökningar som filmats verkar vara slumpartat, skriver advokaten.

Titta också på: Allt om fallet på 60 sekunder

Han konstaterar också att ”samtliga medicinska undersökningar var relevanta i förhållande till den problematik som var orsaken till läkarbesöket”. Det är ännu oklart om också åklagarsidan ska överklaga domen eller inte.

Till att börja med ska Högsta domstolen nu ta ställning till om skolläkaren ska beviljas prövningstillstånd, alltså om Högsta domstolen ska ta upp hans ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Skolläkare sexbrottsmisstänkt

Mer i ämnet