Skolläkarens fall kan gå till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med skolläkaren som dömdes till tre års fängelse i hovrätten kan nu tas upp i Högsta domstolen. Det anser åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

Mannen dömdes i juni av Falu tingsrätt för 30 fall av kränkande fotografering, två fall av sexuellt övergrepp och flera fal av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han dömdes då till fyra års fängelse.

Förbjudet att smygfilma i privata miljöer

I september friade hovrätten mannen för 30 fall av kränkande fotografering och sänkte mannens fängelsestraff till tre år.

Dalarna – Skolläkare sexbrottsmisstänkt

Enligt lagen om kränkande fotografering är det förbjudet att i hemlighet fota eller filma någon som befinner sig på en plats som är avsedd att vara privat, på en toalett, omklädningsrum eller liknande.

Tolkar lagtexten olika

Falu tingsrätt ansåg att stängda undersökningsrum på vårdinrättningar juridiskt sett ska ses som utrymmen där lagen om kränkande fotografering gäller. Tingsrätten menar att besökare i dessa rum inte för sitt liv ska behöva tro att de kan bli smygfilmade. Därmed dömde de läkaren för kränkande fotografering.

Undersökningsrum räknas inte enligt hovrätten

Hovrätten ansåg dock att det inte juridiskt gick att tolka undersökningsrum som utrymmen där lagen om kränkade fotografering gäller.

Därmed friades mannen i hovrätten för 30 fall av kränkande fotografering.

Nu menar både kammaråklagaren och åklagarmyndighetens utvecklingscentrum att Högsta domstolen bör ta upp fallet igen för att fastställa vilka platser och utrymmen som ska lyda under lagen för kränkande fotografering.

Överklagande ska väckas senast 30 september 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Skolläkare sexbrottsmisstänkt

Mer i ämnet