Skolverket ser risker när skolan inte hjälper alla elever

Uppdaterad
Publicerad

Skollagen kräver inte att en elev har en diagnos för att få en anpassad undervisning. Det är snarare varje elevs rätt att få det och Ulrika Lundqvist som är enhetschef på Skolverket understryker att skollagen är tydlig.
– Även elever som lätt når kunskapskraven ska kunna ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling.

Hon ser risker med att inte tillgodose behoven hos de elever som har en hög ambition eller en särskild begåvning inom ett eller flera ämnen.

– Om vi inte når de här eleverna så kan de hamna i den grupp som har behov av särskilt stöd. De kan bli hemmasittare för att skolan inte lyckas nå dem och göra skola angelägen för dessa elever.

Hör mer om vad Ulrika Lundqvist på Skolverket säger i klippet ovan.

Prövning för den som inte är elev i gymnasieskolan

En person som inte är elev i gymnasieskolan har rätt att genomgå prövning i alla kurser som får finnas på ett nationellt program, förutom de kurser som bara får anordnas på vissa utbildningar. Rätten gäller också gymnasiearbetet. Man får bara göra prövning om skolan anordnar den aktuella kursen. I detta fall kan eleven göra prövning även om den tidigare har fått ett godkänt betyg på kursen.

Källor: 8 kapitlet 24 – 26 §§ i gymnasieförordningen och kapitel 2.5 i läroplanen för gymnasieskolan.

Kan en elev i grundskolan göra prövning i gymnasiekurser?

Ja, den som inte är elev i gymnasieskolan men som vill ha betyg därifrån har rätt att genomgå prövning i de kurser som finns inom ett nationellt program med undantag för de kurser som bara får anordnas på vissa utbildningar. Även elever i grundskolan omfattas av denna rätt. Prövning får göras endast vid en skolenhet som anordnar den aktuella kursen.

Vilken rätt till undervisning och ett nytt betyg har man efter en prövning i gymnasieskolan?

Skolverkets tolkning är att en elev som fått betyg på kursen genom prövning inte behöver delta i undervisningen på den aktuella kursen. Eleven får fortsätta att delta i undervisningen i kursen efter prövningen om eleven önskar och kan få ett nytt betyg efter det att kursen är avslutad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer