Niondeklassaren Sandra ligger på ”för hög” nivå i matte – har svårt att få rätt hjälp i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Sköld går i dag i nian i Borlänge. Sedan sjuan har hon haft väldigt lätt för matte och räknade ut matteböckerna snabbare än sina klasskamrater. Idag räknar hon i en gymnasiebok men har svårt att få hjälp från skolan utifrån sin nivå.
– När jag behöver hjälp med ett tal så vill ju jag ha någon att fråga – men det har aldrig funnits.

Enligt skollagen står det att utbildningen ska främja alla barns och elevers utveckling. Det gäller oavsett om eleven har väldigt svårt eller väldigt lätt för att nå kunskapskraven.

Sandra har frågat lärare och rektor om att få hjälp utifrån den nivå hon befinner sig på, men skolan har inte kunnat hitta en varaktig lösning.

Den senaste lösningen skolan föreslagit är att Sandra ska gå till en gymnasieskola och vara med på ett par mattelektioner i veckan – men då måste hon enligt gymnasieskolan läsa om samma mattekurs när hon börjar gymnasiet.

Rektorn på Sandras skola har avböjt att vara med i en intervju.

Hör vad Sandra själv säger om hur skolan skulle kunna hjälpa henne i klippet ovan.

SVT rapporterade · Hur bra är skolan på att se dina barns behov?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer