Skolverket: Skolan har ett ansvar

Publicerad

Att en elev tvingas stanna hemma tills den börjar ta medicin är inte okej enligt Skolverket. Skolan är till för alla enligt lag.

I ett sms till föräldrarna säger skolans biträdande rektor att man ska göra en nystart när flickan börjat ta sin medicin. Men det håller inte enligt Skolverket.

– En rektor kan inte ställa krav på att en elev har tagit medicin för att få komma till skolan. Skolan är till för alla och undervisningen ska anspassa till elevers olika behov och förutsättningar, säger Kristina Dahlberg, undervisningsråd på Skolverket.

Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet men säger att det är rektorn som har ett ansvar för att undervisningen fungerar och att man följer upp de olika insatser som görs.

– Skolan har ett ansvar att anpassa undervisningen för elever som är i behov av det oavsett diagnos eller inte. Vi förstår att det är en stor utmaning för skolorna att anpassa undervisningen efter alla elevers olika behov men det är så lagen ser ut säger, Kristina Dahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer