Sofie vill komma tillbaka till skolan Foto: Tobias Enmark/SVT

Skolan klarar inte av 7-åriga Sofie – tvingas vara hemma

Publicerad

Sofie, 7 år, har diagnosen ADHD som gör att hon har svårt med stimmiga miljöer och lätt får utbrott – vilket stör andra runtomkring henne. Nu har hon inte varit i skolan sedan slutet av november, då skolan säger att man inte klarar av henne.

– Hon har väldigt svårt att koncentrera sig och sitta still. Det är mycket krav på barnen i skolan, men hemma är hon lugn, berättar mamma Elinor Bolin.

Hon förklarar att Sofie haft assistenter i förskolan och halva första terminen i ettan. Men att assistenterna nu säger sig inte kunna hantera henne längre.

– Jag har fått åka och hämta henne i skolan för att hon varit för stökig och för bråkig. Skolan säger att de inte klarar av henne trots att hon haft assistent.

Får vara hemma

Så sedan slutet av november har Sofie varit hemma från skolan. Helt utan undervisning.

– Skolan säger att hon inte är välkommen som läget är nu, och att de måste lösa situationen. Men nu har det gått två månader utan att det hänt något, och det är för lång tid säger, pappa Mikael Vangen.

Vill att hon medicineras

Att Sofie inte är välkommen tillbaka till skolan bekräftas av en sms konversation mellan biträdande rektor Anders Therén och föräldrarna.

Therén säger till SVT Nyheter Dalarna att det förs en dialog med hemmet men samtidigt säger han att han inte kan uttala sig i det enskilda fallet och hänvisar till chefen på barn och utbildningsnämnden Lars Kratz.

– Vi har legat på skolan och försökt få dom att ta emot Sofie men skolan säger att dom vill backa bandet och starta om på nytt när hon har fått sin medicin. Hon får inte komma tillbaka utan att hon fått medicinen, säger Elinor Bolin.

Socialstyrelsens utlåtande

Visa

”En stor riskfaktor är en icke fungerande skolsituation. På kort sikt innebär det risk att Sofie halkar efter studiemässigt och förlorar kontakten med lärare och klasskamrater, vilket påverkar hennes mående negativt. På längre sikt kan uppehållet från skolan innebära att Sofie tappar motivationen till studier och tilltron på att vuxenvärlden kan lösa situationer. Det i sin tur kan innebära att hon som vuxen kan få svårt att lita på andra och känna tilltro till att man kan få hjälp med saker.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer