De senaste veckornas torka kan leda till foderbrist för bland annat hästägare även i år, värre foderbrist än i fjol, menar Martin Moraeus. Foto: SVT/Arkiv

Torkan kan leda till ännu värre foderbrist än i fjol

Uppdaterad
Publicerad
Torkan som präglat vädret de senaste veckorna kan leda till ännu värre foderbrist än i fjol för exempelvis hästägare. Det menar Martin Moraeus, vice regionordförande i Lantbrukarnas riksförbund Dalarna.

Ogynnsamma förhållanden i fjol ledde till att det uppstod foderbrist i början av 2018. I år kan torkan göra att det blir ännu värre.

– Det finns inga lager från förra året att ta av, så förutsättningarna är dåliga om det skulle bli ytterligare en dålig skörd av gräs, säger Martin Moraeus.

Regnet som kommit har gjort läget lite mindre akut, säger han, men menar att torkan ändå kan leda till en dålig skörd, vilket kan få konsekvenser framåt vintern.

– Det kan leda till höga priser för de som vill köpa gräs, och exempelvis hästägare kommer kanske inte kunna köpa lika mycket som de brukar, säger Martin Moraeus.

Lantbrukare brukar sälja sitt överskott av gräs, men blir det brist så kan de komma att behöva det själva.

– Jag skulle vara lite orolig om jag hade häst, säger Martin Moraeus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer