Torkan orsakar foderkris för länets bönder

Uppdaterad
Publicerad

Det torra vädret skapar stora problem för länets bönder. Allt för lite nederbörd gör att gräset, som sedan ska bli djurfoder, inte växer tillräckligt bra.
– Jag tvingas slakta hälften av mina kor till vintern, säger Siv Eriksdotter, lantbrukare i Fors utanför Avesta.

Det extremt torra vädret under våren och försommaren gör att gräset växer alltför långsamt för att kunna tillgodose lantbrukarnas behov av foder. Att förra sommaren inte heller gav tillräckligt med gräs innebär att reserverna för många bönder är slut.

Tvingas slakta hälften av kossorna

Till vintern kommer många tvingas slakta delar av sina besättningar för att undgå att djuren svälter. Siv Eriksdotter driver en gård i Fors i södra Dalarna. Hon har 130 mjölkkor och 150 ungdjur.

Tidigare på försommaren tvingades hon fatta ett mycket svårt beslut. I höst måste hon slakta hälften av sina djur.

– Det känns bittert. Det tar åratal att bygga upp en besättning. Efter slakten i höst kommer det ta kanske fem eller sex år innan jag kommer upp i samma antal kor som jag har i dag, säger hon. 

Foderkris i hela södra Sverige

I vanliga fall brukar årets andra skörd tas i början av juli, men det som vanligtvis är knälångt gräs räcker knappt till anklarna när Siv Eriksdotter visar en av sina vallar.

Problemen med den dåliga grästillväxten delar Siv med lantbrukare i hela Sverige. LRF, Lantbrukarnas riksförbund, säger till SVT Dalarna att det är kris i hela södra Sverige. I norr ser det bättre ut. Men foderbristen drabbar alla. Att köpa foder är varken ekonomiskt försvarbart eller ens möjligt på grund av att det inte finns något att sälja. 

Hoppas på regn för att rädda djuren

I Dalarna är situationen som värst i de södra länsdelarna, medan det ser något bättre ut i norr. Siv Eriksdotter berättar att hon aldrig upplevt torka redan i maj. Nu hoppas hon på långvarigt och kraftigt regn.

– Två till tre veckor med fint regn. Det kan rädda upp en hel del. Ju mer foder jag får in desto fler djur kan jag behålla, säger Siv Eriksdotter. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer