Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur ska vi bli klimatsmarta?” – se varför församlingen vill sätta upp svarta solceller som de menar inte påverkar kyrkomiljön i området. Foto: Sofie Lind/SVT

Skydd av kulturmiljö stoppar solceller på församlingens ladutak i Lima

Publicerad

Klimatnytta eller bevarande av kulturmiljön – i Lima i Malung-Sälens kommun ställs just nu de två intressena mot varandra. På en lada vid kyrkan vill församlingen sätta upp solceller, vilket länsstyrelsen enbart går med på om de är röda. För dyrt säger församlingen och nu ska frågan avgöras i rätten.

Länsstyrelsen och Lima-Transtrands församling ser olika på hur ladan får ändras enligt kulturmiljölagen – och om den ens tillhör den kyrkliga miljön i området.

Församlingen ser att de inte har råd med just röda solceller, utan enbart de svarta som är billigare. I Lima undrar de nu hur de ska klara av att bevara byggnader för framtiden och även nå klimatmålen som Svenska kyrkan satt om de inte får göra investeringarna.

– Vi har gjort allt annat som går för att sänka kostnader och bli klimatsmarta, säger kyrkoherden Birgitta Arneving vid Lima-Transtrands församling.

Orsak till avslag: kyrkomiljön påverkas

Församlingen har nu överklagat länsstyrelsen avslag om solcellerna till förvaltningsrätten i Falun.

Länsstyrelsen ser dock att de potentiellt skulle kunna godkänna röda solceller, men svarta skulle sticka ut för mycket mot det röda ladutaket.

– I det här fallet handlar det inte om byggnaden i sig egentligen utan hur svarta solceller skulle påverka kyrkomiljön i sin helhet, säger Lovisa Lindberg, antikvarie vid Länsstyrelsen Dalarna.

”Förstår inte hur vi ska lyckas bli klimatsmarta” – se mer i klippet ovan om vad församlingen tänker om solceller på ladan i Lima och i klippet nedanför varför länsstyrelsen enbart säger ja till röda solceller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför länsstyrelsen i Dalarna enbart säger ja till de röda solcellerna. Foto: Johan Lundahl/SVT

Inte enda fallet i FÖRVALTNINGSrätten

  • Många av Sveriges kyrkobyggnader, kyrkotomter, begravningsplatser och kyrkliga inventarier är skyddade genom kulturmiljölagen. Det gäller bland annat för byggnader resta innan år 1940. För att ändra i ett kyrkligt kulturminne krävs tillstånd från länsstyrelsen.
  • Fallet i Lima är tämligen unikt och det är inte ofta som församlingarna och länsstyrelserna möts i förvaltningsrätten gällande kulturmiljölagen.
  • Solcellsärendet är dock inte det enda i Dalarna i år som hamnat där. I det andra fallet vill församlingen i Orsa att det ska asfalteras runt kyrkan i Orsa och Skattungbyn för tillgänglighetens skull. Men även där säger länsstyrelsen nej med hänvisning till kulturmiljölagen.
  • Inget av fallen är ännu avgjorda i förvaltningsrätten i Falun.

Källa: SVT Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna, Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.