Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi pratar om en kulturhistorisk helhetsmiljö” – hör varför länsstyrelsen enbart säger ja till de röda solcellerna. Foto: Johan Lundahl/SVT

Därför säger länsstyrelsen nej till solceller i Lima

Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna har gett avslag på att låta Lima-Transtrands församling sätta upp svarta solceller på en lada vid kyrkan i Lima.

– Röda solceller skulle smälta in bättre, säger Lovisa Lindberg, antikvarie på länsstyrelsen Dalarna.

Länsstyrelsen hänvisar till kulturmiljölagen och har bland annat föreslagit att församlingen istället skulle kunna sätta upp en mindre solcellspark nere vid älven, alternativt sätta upp röda solceller på ladutaket.

Men församlingen ser bara svarta solceller som ett alternativ. Marken vid älven översvämmas på våren och hösten, och röda solceller skulle bli för dyra att installera.

Men solceller går ju att ta bort? Byggnaden är ju kvar i sitt befintliga skick?

– Det vi skyddar är kulturmiljön som helhet – möjligheten att komma dit och uppleva och förstå sammanhanget mellan kyrkan, prästgården och den här ladugårdsbyggnaden och dalgången, säger Lovisa Lindberg.

Fall avgörs i förvaltningsrätten

Församlingen har överklagat länsstyrelsens beslut och fallet ska nu avgöras i förvaltningsrätten i Falun.

Går det att hitta någon kompromiss utöver just röda solceller?

– Vi får se vad förvaltningsrätten i Falun beslutar, säger Lovisa Lindberg på länsstyrelsen.

Hör mer i klippet ovanför om varför länsstyrelsen sagt till nej svarta solceller – och här nedanför varför församlingen i Lima-Transtrand menar att de behöver solceller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur ska vi bli klimatsmarta?” – följ med till Lima och hör varför församlingen vill sätta upp svarta solceller på ladutaket. Foto: Sofie Lind/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.