Foto: SVT

Skyddsjakt på varg beviljas inom Idre sameby

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på en varg i Idre sameby i Älvdalens kommun.

Skyddsjakten gäller enligt beslutet en varg som har skadat och som riskerar att fortsätta skada renhjordarna i området. Samebyn ansökte i slutet av oktober om att få skjuta två vargar som befinner sin inom byns åretruntmarker. I ansökan uppgav man att arbetet med att samla ihop renarna till slakt och flytt till vinterbete försvåras av vargarna som förutom att döda renarna också splittrar hjordarna med sina angrepp.

Spillning från fyra vargar hittades

I september samlade Länsstyrelsen in vargspillning från området och då visade det sig att det var fyra olika vargindivider som befunnit sig i renskötselområdet. En av de vargarna har dröjt sig kvar och befinner sig fortfarande i området.

Idre sameby

I beslutet slår Länsstyrelsen fast att skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen för att renskötseln inte ska ta allvarlig skada. Jakten får pågå fram tills den 16 november. Om vargen inte skjutits tills dess måste ett nytt beslut fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet